China hecht groot belang aan banden met DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – Ook China heeft Félix Tshisekedi gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president. De Chinezen bevestigden ook hun steun aan de DR Congo op een aantal gebieden.

De Chinese ambassadeur in Kinshasa zegt dat zijn land erg betrokken blijft bij Congo en groot belang hecht aan de ontwikkeling van de Chinees-Congolese betrekkingen. “China is bereid om de synergie tussen de modernisering in Chinese stijl en de economische en sociale ontwikkelingsdoelstellingen van de DR Congo te versterken om een vruchtbaar, innovatief, rechtvaardig, hechter en stabieler strategisch partnerschap op te bouwen”, aldus Zhao Bin, ambassadeur van China.

“China en de DR Congo zijn verbonden door een relatie van alomvattende samenwerking en strategisch partnerschap. China bevestigt opnieuw zijn vastberaden steun aan de Congolezen wanneer het gaat om het behoud van hun onafhankelijkheid, soevereiniteit, territoriale integriteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen. Het bevestigt ook zijn krachtige steun aan het Congolese volk bij zijn onafhankelijke keuze voor een ontwikkelingspad dat is aangepast aan de nationale realiteit”.

Sinds de normalisering van de betrekkingen, 52 jaar geleden, hebben de twee landen elkaar altijd gerespecteerd en gesteund. In mei 2023 bracht de Congolese president Tshisekedi een staatsbezoek aan China. Samen met Xi Jinping besloten ze de Chinees-Congolese betrekkingen op te waarderen tot het niveau van alomvattende samenwerking en strategisch partnerschap, waarmee ze een nieuw hoofdstuk in de bilaterale betrekkingen openden.

In de eerste tien maanden van 2023 bereikte het Chinees-Congolese handelsvolume 15,4 miljard dollar. China is al vijf jaar op rij de grootste investeerder in Congo. China’s directe investeringen in de niet-financiële sectoren van de DR Congo bedragen meer dan 300 miljoen dollar. De paradepaardjes van de Chinees-Congolese samenwerking, zoals de transformator van het onderstation Kinsuka, de droge haven Sakania en de waterkrachtcentrale Busanga, zijn allemaal klaar.

Ambassadeur Zhao Bin: “China blijft veel aandacht besteden aan de humanitaire problemen waarmee de bevolking in het oosten van de DR Congo wordt geconfronteerd en heeft veel sympathie voor hen.”

Onlangs zijn dit gebied en verschillende andere gebieden in het land getroffen door overstromingen, die grote menselijke en materiële schade aanrichtten. “China deelt deze pijn ten zeerste. Als teken van vriendschap met de Congolese regering en het Congolese volk heeft China besloten humanitaire noodhulp ter waarde van 100.000 dollar te verlenen om de getroffenen in de betrokken provincies te helpen de moeilijkheden te boven te komen en het normale leven te hervatten. Tegelijkertijd is de Chinese regering van plan om andere vormen van humanitaire steun te verlenen aan de Congolezen”, zo klinkt het nog.

© CongoForum, 16.01.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.